Salut

SALUT

Crisi del coronavirus

Ajornen el debat de la mascareta mentre pugen els contagis

S’acorda crear una xarxa estatal de vigilància de malalties

Argimon lamenta que ja es va massa tard en la retirada de mascaretes als alumnes de les escoles

Governs estatal i autonòmics van ajornar ahir la decisió d’aixecar l’obligatorietat de l’ús de la mascareta en interiors, però amb la disconformitat de consellers com el català. Ho feien en una trobada a Saragossa mentre el Departament de Salut confirmava que els contagis han tornat a reactivar-se a Catalunya, tot i que continuen baixant els ingressos hospitalaris i els pacients a les UCI.

El departament confirmava que la corba epidèmica es manté per sobre dels 25.000 contagis setmanals, amb una velocitat de propagació que es torna a situar per sobre de l’1 –1.03 ahir–, fet que provoca la multiplicació de contagis, de manera que, per cada cent positius, s’encomanen cent tres persones més. Aquest creixement de casos després de dos mesos de descens continuat, però, no impedeix de moment que les dades continuïn millorant pel que fa a ingressos. Així, ahir es confirmaven 1.052 ingressats, vint-i-cinc casos menys que la vigília, i també es reduïen en set els pacients greus a les UCI –ahir eren 156.

A Saragossa, el Ministeri de Sanitat ajornava la decisió sobre la supressió de mascaretes en determinats entorns interiors, tot i que diversos governs autonòmics hi van mostrar la seva disconformitat. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va dir que considera urgent retirar les mascaretes a les aules de les escoles, en un acte al matí a l’hospital Germans Trias de Badalona –Argimon no va assistir a les jornades interterritorials de Saragossa–. El conseller considera arribat el moment de normalitzar la vida quotidiana amb prioritat especial a les escoles, on els alumnes fa un curs i mig que han de portar obligatòriament la mascareta a classe.

Argimon no va dubtar a afirmar que ja es va tard per prendre la mesura que el govern català volia adoptar progressivament –primer a les escoles i després a la resta d’espais–. “Com que anem cada vegada més tard, potser acabarem traient-les de cop per a tota la població”, afirmava en l’acte, en una crítica velada a l’ajornament que es produiria a la tarda en la reunió d’Aragó.

La principal decisió de Saragossa ha estat crear una xarxa estatal de vigilància en salut que inclourà malalties –transmissibles o no–, violència i lesions, i que integrarà també vigilància farmacològica, salut animal, seguretat alimentària i sanitat ambiental.

LA FRASE

Com que anem tard potser acabarem traient-les de cop a tota la població [les mascaretes]
Josep Maria Argimon
conseller de salut

Control de casos greus i d’entorns vulnerables

El nou sistema de vigilància de la covid-19 es va apuntar ahir en una declaració política a Saragossa, però el seu disseny també es va ajornar fins a una reunió de la setmana vinent. Ahir ja es va acordar que el seguiment i control de casos individuals es podria limitar als pacients greus i als brots que es puguin produir en entorns vulnerables. De fet, la declaració de Saragossa parla d’un període de transició fins que s’estableixi el nou sistema, una transició que se centrarà a detectar possibles augments de la incidència de la covid-19 en la població general i, de manera precoç, de possibles noves variants, així com mesurar l’efectivitat de les vacunes. Aquest sistema de vigilància transitòria haurà d’incloure “com a mínim”, segons la declaració, el control dels casos individuals greus i vulnerables i els brots d’entorns vulnerables i d’exclusió social. En aquest període provisional també es vol garantir suficiència de capacitat diagnòstica per detectar noves variants de la malaltia. Segons declarava als mitjans el conseller de Salut de Madrid, la ministra hauria explicat que la decisió sobre restriccions s’ha d’abordar primer en els òrgans tècnics i la comissió de Salut Pública.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.