Política

Hunt reverteix el programa econòmic anunciat per Truss

El nou ministre de Finances anul·la gairebé totes les mesures anunciades per la primera ministra fa tres setmanes

La cap del govern queda totalment desacreditada i el partit li busca substitut

El Regne Unit va viure ahir una nova jornada rocambolesca quan el nou ministre de Finances, Jeremy Hunt, va invalidar gairebé totes les mesures anunciades per la primera ministra fa només tres setmanes, i després Liz Truss va decidir no comparèixer al Parlament tot i que la oposició laborista havia plantejat una pregunta urgent sobre per què havia destituït divendres el seu ministre de Finances. Normalment és la primera ministra qui respon a aquestes preguntes. Però Truss va enviar la cap del Parlament, Penny Mordaunt, que la va excusar dient que la primera ministra tenia feina a fer.

Durant tota la sessió, els diputats van estar preguntant a Mordaunt per què no era allà la primera ministra. Fins i tot una parlamentària va ironitzar i va preguntar si era camí de Buckingham Palace per presentar la seva dimissió al rei. Una hora més tard, Truss va aparèixer a la cambra al costat de Jeremy Hunt, que sembla que ha agafat les regnes del govern des que va ser nomenat ministre de Finances divendres en substitució de Kwarteng. Truss es va mostrar trista i absent durant tota l’exposició del ministre.

Calmar els mercats

Hunt va dir que la reversió del minipressupost era necessària per tranquil·litzar els mercats financers del Regne Unit i va advertir que s’haurien de prendre més decisions difícils més endavant. Hi va afegir que no podien caure “en el parany del pessimisme” i que tenia “un optimisme genuí sobre les perspectives de creixement a llarg termini”.

Hunt va anunciar que cancel·lava la retallada d’un punt en l’impost de la renta l’any vinent, que se suma a la cancel·lació de la retallada fiscal als més rics del 45% al 40%, va confirmar la pujada de l’impost de societats del 19% al 25% tal com havia previst el govern de Johnson i el seu ministre de Finances Rishi Sunak, a més de la cancel·lació de la congelació dels impostos a les begudes alcohòliques.

Les úniques mesures que no ha invalidat són les que ja estan sent legislades, com ara la no pujada de la Seguretat Social i la baixada de l’impost per a la compra de pisos. També va anul·lar la congelació durant dos anys de la factura del gas i de l’electricitat a les famílies i ho mantindrà només fins al 31 de març.

La primera ministra ha quedat molt tocada després d’aquest anunci i del protagonisme que ha adquirit Hunt, ministre imposat pel Partit Conservador per tranquil·litzar els mercats. Després de l’anunci de Hunt, els mercats i la lliura van pujar. Desautoritzada i desacreditada, Truss té les hores comptades a Downing Street, mentre el partit li busca un substitut.

LA XIFRA

25
per cent
pujarà l’impost de societats, tal com havia previst el govern de Boris Johnson, i no el 19%.

Pla per a una Escòcia independent

La ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, va presentar ahir el pla econòmic d’una Escòcia independent. En el nou llibre blanc exposa que continuaran dins de la lliura en una Escòcia independent i que crearan la lliura escocesa “quan sigui el moment”. Detalla el pla per tornar a ingressar a la Unió Europea, per continuar a la zona de lliure circulació amb Irlanda i el Regne Unit (la Common Travel Area) i per formar part del Tractat de Schengen. I explica que hi haurà a la frontera amb Anglaterra controls físics de mercaderies a les dues rutes principals entre Anglaterra i Escòcia, mentre que és probable que hi hagi mesures similars a les terminals de mercaderies per ferrocarril. També va exposar el pla per reinvertir els ingressos obtinguts del petroli del mar del Nord en infraestructures més ecològiques i un pla d’immigració que permeti incrementar la força de treball al seu territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.