Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

L’OTAN demana Minsk posar fi a la seva “complicitat” en la guerra russa contra Ucraïna

El president polonès diu que “ens agradaria tenir tantes reserves d’equipament de l’OTAN com sigui possible” sobre el terreny

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha demanat aquest dimecres Bielorússia que posi fi a la seva “complicitat” en la invasió russa d’Ucraïna.

“Bielorússia continua acollint i fent costat a les forces russes i està aprofundint la seva integració política i militar amb Rússia. Demanem a Bielorússia que posi fi a la seva complicitat en la guerra”, ha declarat el polític noruec.

Stoltenberg s’ha expressat en aquest sentit durant una roda de premsa al costat del president de Polònia, Andrzej Duda, amb qui s’ha reunit avui en la seu de l’Aliança, a Brussel·les.

El secretari general aliat ha reconegut que el president rus, Vladímir Putin, no dona “senyals” de preparar-se per a la pau sinó que, al contrari, està “llançant noves ofensives i fixant com a objectius civils, ciutats i infraestructures crítiques”.

“Putin ha d’adonar-se que no pot guanyar. Per a això, hem de continuar proporcionant ràpidament a Ucraïna les armes i munició que necessita per a recuperar territori i prevaler com una nació sobirana a Europa”, ha dit.

D’altra banda, Stoltenberg ha agraït la invitació per a participar la setmana vinent a Varsòvia en la cimera de líders dels Nou de Bucarest (grup de països de l’antic bloc comunista que es van incorporar a l’Aliança Atlàntica format per Txèquia, Bulgària, Estònia, Hongria, Letònia, Lituània, Polònia, Romania i Eslovàquia). “La cimera enviarà un fort missatge d’unitat i determinació de l’Aliança”, ha afirmat.

El president polonès, Andrzej Duda, ha dit que el seu país espera nous plans de seguretat per al flanc est de l’OTAN, tant per a Polònia com per als països bàltics i els Estats aliats orientals del sud.

Duda ha assegurat que aquests plans haurien de recollir que si algun país de l’OTAN del flanc aquest sofreix un atac, l’Aliança “reaccionarà immediatament invocant l’article 5” de defensa col·lectiva, segons el qual una agressió contra un membre de l’organització equival a una agressió contra tots ells.

“Ens agradaria tenir tantes reserves d’equipament de l’OTAN com sigui possible. Ens agradaria tenir aquest armament emmagatzemat allí, en cas de qualsevol atac, de manera que estigui a la disposició de les forces de l’OTAN estacionades en aquesta àrea o aquelles que siguin desplegades en aquesta àrea. És obvi que si la infraestructura és allí, sobre el terreny, llavors el desplegament de les forces és possible molt més ràpid”, ha comentat Duda.

Sobre la despesa en defensa, ha indicat que Polònia té previst destinar més del 4% del PIB a la inversió militar enguany.

Quant al suport a Ucraïna, ha assenyalat que s’estan enviant tancs “Challenger” a Kíiv, així com tancs del Canadà, i que també es lliuraran tancs de Polònia i tancs i infraestructura addicional d’Alemanya. “Estem parlant de tancs d’última generació, Leopard 2A6”, ha comunicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.