Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Rússia aprova una llei per prohibir abandonar el país als cridats a files

La mesura vol evitar que es repeteixi l’èxode provocat el 2022 quan es van mobilitzar 300.000 reservistes

La Duma o cambra de diputats de Rússia ha aprovat aquest dimarts una llei que prohibeix abandonar el país als cridats a files, siguin reclutes o reservistes mobilitzats en el marc de l’actual campanya militar russa a Ucraïna.

La llei imposa aquesta restricció als cridats a files des que reben la corresponent notificació fins que es presenten en l’oficina de reclutament.

Els russos tenen un termini de dues setmanes per a presentar-se una vegada hagin estat notificats de la seva obligació de servir a la pàtria.

A més, en cas que l’afectat no acudeixi al centre d’allistament en un termini de 20 dies, se li restringirà provisionalment el permís de conduir, de comprar immobles o de sol·licitar un crèdit.

A partir d’ara, els militars podran enviar les notificacions no sols per escrit, sinó també de manera electrònica al compte personal del ciutadà en el portal de serveis públics.

Encara que 394 diputats van aprovar la moció i només un es va abstenir, els comunistes van denunciar que havien rebut un document de diversos centenars de pàgines amb les esmenes poc abans de la votació.

Amb tot, el president de la Duma, Viacheslav Volodin, va cridar a tots els parlamentaris a secundar sense discussió les esmenes.

Segons els seus autors, la llei intenta corregir els nombrosos errors comesos durant la mobilització parcial ordenada pel president rus, Vladímir Putin, que va provocar l’èxode massiu de centenars de milers de russos.

“Des del nostre punt de vista, aquestes esmenes contribuiran a la justícia social. I és que el servei en les Forces Armades no sols és un deure sagrat, sinó una honrosa obligació constitucional”, va dir Andréi Kartapólov, coautor de la llei.

El document també crea un registre electrònic únic d’homes en edat militar, de manera que ningú pot exposar com a argument el no tenir constància d’haver rebut la notificació oficial.

Encara que la notificació es considera lliurada una setmana després de ser registrat, això no ha impedit que alguns russos ja s’hagin donat de baixa en el portal de serveis públics.

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha negat avui en roda de premsa que l’aprovació d’aquesta llei aplani el camí per a una segona mobilització i ha assegurat que està directament vinculada amb el registre militar, que, va admetre, ha de ser modernitzat.

El setembre de 2022, Putin va cridar a files a 300.000 reservistes, encara que en el seu decret un dels punts és secret, la qual cosa obre la porta a una nova campanya de mobilització.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.