Medi ambient

El govern destina més de 2.400 milions al pla per afrontar la sequera fins al 2027

El consell executiu triplica la dotació per “preparar el país” en els pròxims cinc anys per a la cada cop més habitual falta de pluges

El govern ha aprovat aquest dimarts el nou pla de la gestió de l’aigua de les conques internes fins al 2027 amb l’objectiu de “preparar el país” per la sequera actual i per les “properes” que vindran i que, segons ha explicat la portaveu del govern, Patrícia Plaja, seran cada cop més freqüents i més greus. L’objectiu del pla, que triplica la inversió fins als 2.437 milions d’euros, és desenvolupar un programa extens de mesures que permetin “reduir la dependència” que té el país de l’aigua amb el règim pluviomètric, cada cop més escàs i amb fenòmens meteorològics més extrems.

El pla aprovat aquest dimarts al consell executiu s’hauria d’haver presentat l’any passat. Fa un mes enrere la Unió Europea va obrir un expedient pel retard i va amenaçar la Generalitat amb una possible sanció. Amb tot, el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, ha assegurat que la sanció no es produirà perquè fa dos mesos que van enviar el document i que llavors ja es va començar a treballar en algunes actuacions, malgrat no s’hagi aprovat fins avui.

Segons les previsions de l’ACA, de cara a l’horitzó 2050, es preveu una reducció de fins a un 18% de la disponibilitat d’aigua a Catalunya. Per aquest motiu i tenint en compte que la Generalitat només pot gestionar el 40% dels recursos hídrics perquè la resta són de titularitat estatal, “l’autosuficiència hídrica és més rellevant que mai”, segons Plaja, sobretot tenint en compte que és on es concentra el 90% de la població de Catalunya. Per això, el pla busca incrementar en un 30% la disponibilitat de nova aigua, per exemple redoblant la reutilització d’aigua depurada i passant de 24 a 40 estacions de regeneració.

En aquest sentit, Reyes ha alertat que els últims episodis de pluja no han servit per millorar l’excepcionalitat de la situació: “Que les últimes pluges no ens enganyin, amb 10 dies de pluges no s’acaben els 32 mesos de sequera”. Una situació que constata la necessitat de preparar infraestructures que permetin millorar la gestió de l’aigua.

Així, en els pròxims cinc anys el govern i l’ACA, que aportarà 1.401 dels 2.437 milions pressupostats que sobretot sortiran del cànon de l’aigua, treballaran per millorar sobretot la regeneració de l’aigua residual i les dessalinitzadores. Preguntat per si l’aportació de 1.401 euros pot comportar un increment del cànon de l’aigua, Reyes ho ha descartat, almenys a curt termini, perquè ha recordat que l’ACA rebrà diners del govern espanyol i dels fons europeus.

Així, el pla preveu també actuacions destinades a millorar el medi hídric, la modernització de regadius, la construcció de depuradores, la reducció dels riscos d’inundació, millores en les xarxes de distribució ja existents i les ja anunciades construccions de les dessalinitzadores de la Tordera i Cubelles i , entre d’altres.

Subvencions als ajuntaments

Preguntat sobre el concurs de subvencions als ajuntaments per fer obres que facilitin l’estalvi d’aigua i que pot evitar possibles sancions als municipis, tal com es recull en la nova llei de la sequera aprovada fa uns dies al Parlament, Reyes ha avançat que les bases es publicaran aquest mes de maig i la convocatòria sortirà al juny. Segons aquest calendari, el govern podria començar a sancions els municipis que incompleixin les restriccions per la sequera a partir del juliol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.