Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Kíiv espera més armament al setembre per a impulsar la contraofensiva abans de l’hivern

L’Exèrcit ucraïnès segueix l’ofensiva al sud i l’est, i reconeix els esforços russos en diversos sectors del front com ara Kupiansk, Limán, Bakhmut, Avdiivka i Márinka

Ucraïna espera rebre al setembre noves partides d’armament occidental per a reforçar la seva contraofensiva abans de l’arribada del mal temps, mentre Rússia assegura que conté els atacs de les forces de Kíiv en els diferents fronts.

“Ja han començat els preparatius per a un setembre poderós per a Ucraïna. (...) La primera prioritat és la nostra defensa. Nous paquets de defensa per als soldats ucraïnesos. Artilleria, vehicles blindats, defensa aèria i míssils, mitjans de desminatge”, ha afirmat en Telegram el president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

El mandatari ha expressat la seva confiança en l’ajuda occidental i ha afirmat que “tots els nostres socis estan informats sobre les nostres necessitats. Estem esperant solucions”, ha matisat.

Zelenski ha fet una crida al comandament militar ucraïnès per a “preparar d’una manera més activa la infraestructura necessària per als nous avions ucraïnesos” que Kíiv espera rebre pròximament de diversos països occidentals. Segons ha afirmat avui el ministre de Defensa ucraïnès, Oleksí Réznikov, la transferència d’aquests aparell es podria fer “en la primavera de l’any que ve, perquè ja van arrencar els cursos de preparació dels nostres pilots, enginyers i tècnics”.

“Hem de posar fi al domini rus en l’aire, més enllà dels límits del camp de batalla. Els F-16 es convertiran en part de la defensa antiaèria (...) Això significaria un gran avanç per a nosaltres”, ha argumentat.

Per part seva, el portaveu de la Força Aèria d’Ucraïna, Yuri Ignat, ha estat més acurat a l’hora d’esmentar terminis i ha assenyalat que això succeirà “quan la nostra gent estigui llesta”, en referència no sols als pilots, sinó al personal de manteniment i proveïment.

Ignat ha reconegut durant una intervenció en la televisió pública ucraïnesa que els programes de preparació poden ser diversos i els pilots més joves i amb menys experiència podrien requerir “diversos anys d’entrenament”.

Pressió al mar d’Azov

Mentrestant, l’Exèrcit ucraïnès manté la seva contraofensiva en el sud i est del país amb la finalitat de tallar el corredor terrestre que uneix Rússia amb l’annexionada península de Crimea, segons ha informat aquest dilluns en Telegram la viceministra ucraïnesa de Defensa, Hanna Maliar.

“Durant les accions ofensives, les forces de defensa d’Ucraïna van tenir èxit en direcció al sud-est de Robotine i al sud de Malà Tokmatxka a la regió de Zaporíjia i es van atrinxerar a les fronteres aconseguides”, ha afirmat Maliar. En canvi, ha reconegut que les forces russes continuen “intentant avançar en diversos sectors del front com ara Kupiansk, Liman, Bakhmut, Avdiivka i Màrinka”. “En totes aquestes zones es lliuren intensos combats”, va dir, en assenyalar que en Kupiansk, a l’est de Khàrkiv, “l’enemic crea camps minats” al llarg de la frontera amb Rússia, mentre “busquen punts febles de la nostra defensa per a travessar-los”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.