Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Borrell: L’agressió de Rússia a Ucraïna continua tot i que hagi “desaparegut de les notícies”

Els Vint-i-set encara negocien “la manera d’abordar les necessitats més urgents” de Kíiv en matèria de defensa

L’alt representant de la Unió Europea (UE) per a Afers exteriors, Josep Borrell, ha alertat aquest dilluns que Rússia continua la seva guerra d’agressió a Ucraïna encara que hagi “desaparegut de les notícies” per la urgència del conflicte entre Israel i el moviment islamista Hamàs.

“A Ucraïna, Rússia continua la seva agressió. Ucraïna ha desaparegut de les notícies, però no de la realitat”, ha recalcat Borrell en una roda de premsa al final d’un Consell de Ministres d’Exteriors de la UE, en el qual s’han abordat principalment els conflictes al Pròxim Orient i a aquesta exrepública soviètica.

El cap de la diplomàcia comunitària ha assenyalat que “la guerra a Ucraïna continua, es continuen bombardejant objectius civils, almenys hi ha hagut 18 morts en els últims dies, les estructures continuen sent destruïdes”, ha resumit.

En el Consell d’avui, Borrell ha explicat que els ministres dels Vint-i-set han discutit “la manera d’abordar les necessitats més urgents” de Kíiv en matèria de defensa. No obstant això, ha reconegut que “encara no hem aconseguit resoldre el problema” de l’últim segment del Fons Europeu de Suport a la Pau (FEAP) pel qual països de la UE cofinancen el lliurament d’armes a Ucraïna.

Hongria encara bloqueja aquest nou desemborsament (el vuitè) malgrat haver aconseguit que Kíiv tregui a un dels seus principals bancs de la llista d’empreses que, al seu judici, afavoreixen el conflicte iniciat per Rússia.

Borrell ha proposat dedicar a Ucraïna 20.000 milions d’euros en quatre anys en el marc del FEAP.

“Tenim una proposta que ha de ser discutida al més alt nivell polític”, a fi de “proporcionar orientació” sobre la qual treballaran els ministres d’Exteriors per a tenir un resultat “a final de l’any com a màxim”. Borrell s’ha referit al fet que s’ha de realitzar llavors la revisió intermèdia del pressupost comunitari fins a 2027.

“I en aquesta revisió, serà el moment de decidir sobre la quantitat i la manera de continuar prestant el suport militar a Ucraïna a la proposta s’ha fet. Els caps d’Estat i de Govern hauran de donar orientacions i, una vegada que les tinguem, continuarem treballant”, ha afirmat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.