Economia

unió europea

La UE intenta apaivagar la ira dels agricultors

La Comissió Europea impulsa un Diàleg Estratègic sobre el futur del sector

Els treballadors del camp grecs endureixen les protestes i els de l’Estat francès amenacen de bloquejar París

La Unió Europea s’ha vist obligada a intervenir per intentar calmar el creixent malestar entre els agricultors europeus que protestes arreu del Vell Continent. La Comissió Europea (CE) de la mà de la seva presidenta, Ursula von der Leyen, ha llançat aquest dijous un Diàleg Estratègic sobre el futur de l’agricultura liderat pel professor Peter Strohschneider i amb el qual Brussel·les pretén tranquil·litzar el sector.

“Tots percebem que hi ha una creixent divisió i polarització quan es tracta de temes relacionats amb l’agricultura. Només podem superar aquesta polarització mitjançant el diàleg”, ha assenyalat l’alemanya en la jornada inaugural del Diàleg Estratègic sobre el Futur de l’Agricultura, un fòrum que té per objectiu donar forma a una visió compartida del futur del sistema agrícola i alimentari de la UE.

Aquest diàleg, que la presidenta del govern comunitari va anunciar en el seu discurs de l’Estat de la Unió el 2023, abordarà els desafiaments i les oportunitats plantejades pels participants al fòrum com ara un nivell de vida just pels agricultors i les comunitats rurals, així com el suport a l’agricultura dins dels límits del planeta i els seus ecosistemes.

Les protestes dels agricultors han anat creixent arreu d’Europa en els darrers mesos i també intensificant. Les mobilitzacions es produeixen abans de les tradicionals fires i exposicions de primavera en diversos països i de les eleccions europees de principi de juny.

En diferents països les demandes són lleugerament diferents, però en general els agricultors sostenen que són els “bocs expiatoris” de les reformes de la “transició verda” i que són els primers a perdre les ajudes del govern en cas d’un ajustament pressupostari. Hi ha protestes a Alemanya, els Països Baixos, Romania, Lituània, Polònia i a l’Estat francès, on els treballadors del sector del camp amenacen de bloquejar París si les mesures que aquest divendres el govern del flamant primer ministre, Gabriel Attal, no els convencen.

Les mobilitzacions han arribat aquest dijous a Grècia. Els agricultors grecs s’han sumat aquest dijous a les protestes amb bloquejats a les carreteres de tot el país en protesta pels elevats costos de producció i les baixes indemnitzacions pagades per la pèrdua de les collites per catàstrofes naturals o malalties.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.