Economia

Unió Europea

Brussel·les fa concessions al camp per intentar apaivagar les protestes agrícoles

La Comissió proposa suspendre l’obligació del guaret durant el 2024 per rebre ajudes de la PAC, una de les principals reivindicacions dels pagesos

L’executiu comunitari considera que és una “primera resposta política concreta” a les preocupacions del sector

La Comissió Europea (CE) ha anunciat aquest dimecres una moratòria durant tot el 2024 de la norma que obliga els pagesos a a fer guaret per rebre les subvencions de la Unió Europea (UE). Aquesta és una de les principals demandes a les protestes d’agricultors de les últimes setmanes a diversos països europeus, com l’Estat francès, Bèlgica, els Països Baixos, Alemanya o Itàlia, entre altres.

Per rebre les ajudes de la política agrària comuna (PAC), els agricultors han de respectar una sèrie de normes que tenen l’objectiu de protegir el medi ambient i l’acció climàtica. Un dels nou requisits per rebre les subvencions europees és el de fer guaret, és a dir, de deixar reposar un terreny sense cultivar-hi res, o amb arbres o arbustos. Les explotacions de més de 10 hectàrees estan obligades a deixar el 4% de la superfície agrícola útil en guaret –les que tenen una superfície inferior no hi estan obligades.

Brussel·les ha anunciat que, amb efectes retroactius des de l’1 de gener, considerarà que compleixen el requisit per rebre els ajuts de la PAC els pagesos que conreïn cultius fixadors de nitrogen com ara llenties, pèsols o faves i/o cultius intermedis en el 7% de les seves terres. Els cultius intermedis són plantes que creixen entre dos cultius principals i poden servir com a farratge per als animals o com a adob verd.

La CE subratlla que l’ús de cultius fixadors de nitrogen i cultius intermedis “aporta una sèrie de beneficis ambientals per a la salut del sòl, inclosa la biodiversitat del sòl, per a la limitació de la lixiviació de nutrients”. Això sí, aquests cultius s’han de conrear sense productes fitosanitaris per mantenir els objectius mediambientals de la PAC.

La proposta de Brussel·les ha estat enviada avui mateix als Estats membres, que hauran de votar-la en un comitè els propers dies, segons l’executiu comunitari. Després del vot dels països, la Comissió adoptarà formalment la proposta, que s’aplicarà de manera retroactiva des del primer dia del 2024. Els Estats que vulguin aplicar aquesta derogació a nivell nacional ho hauran de notificar a la CE en un termini de quinze dies, de manera que els agricultors puguin ser avisats com més aviat millor.

La mesura s’anuncia en el marc de les mobilitzacions que els pagesos mantenen des de fa dies per reclamar millores per al sector, i que demà dijous arribarà a Brussel·les, coincidint amb la celebració de la cimera europea. La CE considera que la iniciativa de suspendre l’obligatorietat del guaret és “una primera resposta política concreta per abordar les preocupacions sobre els ingressos dels agricultors”, que han estat traslladades a l’executiu europeu per diversos Estats membres en les reunions de ministres d’Agricultura dels vint-i-set. El vicepresident executiu de la Comissió Maros Sefcovic ha explicat que amb aquesta “acció estabilitzadora” la Comissió busca “ajudar alleujar la pressió que sabem que els nostres agricultors senten” i “garantir que poden continuar sent econòmicament viables en aquest temps de gran incertesa”.

El vicepresident de la CE per al Mode de vida europeu, Margaritis Schinas, ha manifestat el seu “respecte” per les protestes dels pagesos, però ha recordat que la meitat del pressupost comunitari es destina a l’agricultura. Segons ell, el sector sap que no hi ha un “millor aliat que la Comissió per protegir els seus ingressos”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.