Gran angular

Les comunitats d'innovació

La missió d'InnoLife és promoure l'esperit empresarial i el desenvolupament d'innovacions en la vida sana i l'envelliment actiu, dotar Europa de noves oportunitats i recursos. Entre altres ambiciosos objectius, el consorci preveu que el 2018 s'hagin creat 70 empreses ‘start-up' i que 1.000.000 estudiants hagin participat en programes educatius en línia per any.
InnoLife tindrà la seva seu central a Munic i sis centres de colocalització a tot Europa que seran Londres (per al Regne Unit i Irlanda), Estocolm (per Escandinàvia), Barcelona (per Espanya), París (per França), Heidelberg (per Alemanya) i Rotterdam (per Bèlgica i els Països Baixos)

Fa pocs dies, concretament el 9 de desembre, vam tenir l'alegria de saber que el consorci InnoLife havia resultat guanyador per ser el Healthy Living and Active Ageing de l'Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia (EIT). En aquest consorci la Universitat de Barcelona i Biocat s'hi havien implicat a fons.

Fa uns anys la Comissió Europea va decidir canviar la seva política de l'R+D+I i en comptes de finançar preferentment projectes per a objectius concrets, tant de recerca bàsica com de desenvolupament i innovació, sense abandonar el finançament d'aquests projectes, aboca una quantitat molt substancial de diners a finançar complexes estructures, que agrupen diferents actors, per tal de promoure la innovació i així fomentar la competitivitat de manera que a curt termini repercuteixin en l'ocupació i el benestar dels ciutadans.

La principal estructura és l'Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia que és l'òrgan encarregat de crear i gestionar les Comunitats d'innovació i coneixement (KIC) que integren la formació, la recerca i la innovació a través de fer actuar de forma conjunta d'universitats, centres de recerca i empresa. En fer que aquestes entitats treballin en projectes conjunts esperen aconseguir més benestar social.

Les tres primeres comunitats d'innovació i coneixement (KIC) es van posar en marxa el 2010. Una, el Climate-KIC, que tracta sobre al canvi climàtic; una altra, el EIT ICT Labs, dirigit a les tecnologies de la informació i la comunicació; i la tercera, el KIC InnoEnergy, destinat a l'energia sostenible.

KIC InnoEnergy es va constituir com a una empresa amb 27 socis formals, que són tots els accionistes de KIC InnoEnergy. A més, tenen més de 150 socis associats al projecte a tot Europa. Entre els 27 socis de ple drethi ha la UPC, ESADE, Gas Natural i l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC). Al juliol de 2011 es va constituir la filial KIC InnoEnergy Iberia amb seu a Barcelona. És la responsable de dirigir les activitats de l'empresa a Espanya i Portugal, i de gestionar a escla europea l'àrea d'energies renovables.

Una nova comunitat.

Una nova comunitat d'innovació i coneixement (KIC) és EIT Health. InnoLife, el consorci guanyador, està format per més de 50 socis principals i 90 socis associats d'empreses, centres de recerca i universitats de 14 països de la UE.

La missió d'InnoLife és promoure l'esperit empresarial i el desenvolupament d'innovacions en la vida sana i l'envelliment actiu, dotar Europa de noves oportunitats i recursos. Entre altres ambiciosos objectius, el consorci preveu que el 2018 s'hagin creat 70 empreses start-up i que 1.000.000 estudiants hagin participat en programes educatius en línia per any.

InnoLife tindrà la seva seu central a Munic i sis centres de colocalització a tot Europa que seran Londres (per al Regne Unit i Irlanda), Estocolm (per Escandinàvia), Barcelona (per Espanya), París (per França), Heidelberg (per Alemanya) i Rotterdam (per Bèlgica i els Països Baixos). A més, InnoLife inclou 6 regions InnoStars que són Gal·les, Portugal, Polònia, Hongria, Eslovènia i Croàcia, regions menys desenvolupades en aquest àmbit.

Els socis principals de l'Estat espanyol són: la UB, l'Hospital Clínic, IESE, l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya, la Institució CERCA, la Universitat Politècnica de Madrid, l'Institut de Biomedicina de València, Grup Ferrer, Abbott España i Atos.

I els socis associats són: Agència Estatal Consell Superior d'Investigacions Científiques, Agència de Qualitat i Avaluació Sanitaris de Catalunya (Aquas), Biocat, Biopolis, GMV, Gallina Blanca, Innovació Inveniam, Leitat, Linkcare, Obra Social La Caixa, Un altre Mirall de Cara, Parc Sanitari Sant Joan de Déu, PAU Education, Sedecal, Servei Madrileny de Salut, Societat de Prevenció de Fremap i Telefónica

La qualitat d'aquest consorci és extraordinària. Entre els socis principals es troben sis universitats de la prestigiosa Lliga d'Universitats Europees de Recerca (LERU): les de Barcelona, Heidelberg, Oxford, Leuven, Pierre et Marie Curie i l'Imperial College London. Exemples d'empreses són Siemens, Philpips, Roche o Sanofi.

Afavorir l'ocupació.

Però per a què serveixen aquestes estructures com InnoEnergy o InnoLife? Dit d'una forma molt planera: per fer coses útils en l'àmbit que els és propi, coses que afavoreixen l'ocupació i la competitivitat europees. És obligat que en les accions s'impliquin diferents estats. Els diferents participants posarà recursos, avaluables, en forma de diners o de feina i la Unió Europea finançarà el 25% de cost total. D'una forma molt sintètica, ha de fer que la recerca i l'educació superior contribueixin a la innovació. Aquesta és una gran oportunitat perquè tenim una bona educació superior i una bona recerca, però estem mancats d'innovació. On són les grans empreses fruit de la nostra bona recerca?

Serem capaços de liderar grans projectes? Col·laborarà l'administració? D'aquí uns anys haurem d'avaluar si són un país capaç d'aprofitar l'oportunitat per ser líders en innovació. Una gran oportunitat per a Catalunya.

L'EIT de la Unió Europea

L'EIT és una institució de la Unió Europea amb seu a Budapest, creada el 2008 i que fou funcional el 2010. S'ocupa d'integrar els tres vessants del coneixement, la formació, la recerca i la innovació, i té com a objectiu millorar la capacitat d'Europa per innovar, el que es tradueix en una ràpida adaptació al ràpid ritme de desenvolupament, sent un pas per davant en el subministrament de solucions per als problemes emergents de la societat i el desenvolupament de productes que satisfacin les demandes i desitjos dels consumidors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.