Gran angular

Viabilitats i silencis de l'economia catalana

Avui, a Catalunya, els debats econòmics pateixen de tot això però a més a més estan fortament influïts per l'ambient dominant del procés sobiranista, com qualsevol altre tema i discussió. Si s'ha de ser optimista, farem èmfasi en com Catalunya -malgrat una situació d'ofec financer en el sector públic- se n'està sortint millor que la resta d'Espanya, una situació que sempre es produeix en els inicis de les recuperacions cícliques. Si pel contrari toca veure el got mig buit, serà una bona ocasió per atribuir-ho a la nefasta gestió –indiscutible en tot cas- del govern espanyol i al seu “seguidisme” dels “austericides” europeus

Alguna cosa no acaba d'anar bé en aquest país quan una part important –i diria la més interessant- de les opinions que s'emeten i dels debats polítics i econòmics que tenen lloc comença quan es tanquen els micròfons i les càmeres, i es mantenen fora del paper o dels bits dels diaris i revistes. I no per causa dels periodistes, sinó dels emissors, o de molts d'ells, que es reserven una part important de la informació i de l'opinió per a tertúlies privades o per a converses de passadís.

Això ha passat més o menys sempre. El respecte i temor al poder han estat una forma d'autocensura, que ha silenciat o maquillat una part de la informació i de l'opinió, però ara amb més intensitat.

Els economistes -no ens enganyem- som un gremi especialment acomodatici amb les administracions i amb les grans empreses, amb el poder. Això, i no tant la inexactitud de la ciència econòmica, és el que probablement justifica el nostre fracàs professional col·lectiu a preveure i advertir sobre la crisi i especialment sobre els desastres que ens hi van portar.

Avui, a Catalunya, els debats econòmics pateixen de tot això, però a més a més estan fortament influïts per l'ambient dominant del procés sobiranista, com qualsevol altre tema i discussió. Si s'ha de ser optimista, farem èmfasi en com Catalunya -malgrat una situació d'ofec financer en el sector públic- se n'està sortint millor que la resta d'Espanya, una situació que sempre es produeix en els inicis de les recuperacions cícliques. Si, pel contrari, toca veure el got mig buit, serà una bona ocasió per atribuir-ho a la nefasta gestió –indiscutible en tot cas- del govern espanyol i al seu “seguidisme” dels “austericides” europeus. En definitiva, un debat pobre, poruc, disfressat; just quan el que caldria seria aprofitar totes les capacitats del país per canviar les coses, reformant i innovant.

Converses privades.

Per una raó i l'altra, i com ja deia a l'inici d'aquest comentari, la informació i l'opinió rellevants les has de buscar sobretot en entorns reservats i minoritaris, en converses privades, o de vegades en confidències d'amics que t'informen d'una dada sobre alguna temàtica rellevant.

A tall d'exemple, gairebé no existeix segons els mitjans, i segur que no amb la importància que mereixeria ser tractada, la convulsió que t'expliquen els professionals de la sanitat en relació amb els escàndols polítics dels darrers anys, en relació amb les temptatives privatitzadores i el malestar professional en general. O en l'ensenyament, el deteriorament de la qualitat que observem a través de Pisa i que amb tant de detall et descriuen els professors universitaris confrontats any darrere any a alumnes menys motivats i amb bases més febles. I així un gran nombre de temes on la distància entre la veritat “revelada” públicament i la veritat debatuda en petits cercles s'eixampla sense aturador.

El dret a decidir.

En aquest estat de silencis, correccions polítiques i veritats dites només en murmuris, no és estrany que el debat de la independència i el dret a decidir-la tampoc es mogui en aigües transparents i a quatre vents. Tornem a l'apartat econòmic: la discussió que centra el debat sobiranista és encara la viabilitat o no d'una Catalunya independent. Aquest enfocament -sense cap interès per l'obvietat d'una resposta positiva- té molts avantatges: és fàcil de guanyar per part dels partidaris romàntics de la sobirania, i evitar plantejar-se els temes essencials i, per tant, emboirar un procés que es mou massa per il·lusió malgrat tenir un origen material (maltractament econòmic).

És evident que tot projecte, empresarial per exemple, és viable sota determinades condicions. També la independència. La hipòtesi a discutir és si disposem i disposarem dels elements (el producte, el finançament, els recursos humans, els mitjans de producció i el mercat) perquè la nostra empresa prosperi i per arribar, a uns costos assumibles, a la viabilitat del projecte aspirat.

El veritable debat.

Doncs així, en el debat econòmic de la sobirania ens entestem a discutir públicament la viabilitat i la inviabilitat de la Catalunya independent sense posar sobre la taula i en públic la major part dels elements del que hauria de ser el veritable debat, si ara disposem o no de les condicions per portar a bon port una transició complexa. Fins i tot quan s'utilitzen determinades circumstàncies rellevants de la temptativa transició: la sortida de la zona euro, el potencial reconeixement internacional, els efectes comercials i d'inversió, o el repartiment de deute i drets a pensions, es fa sense molts arguments rellevants d'agents socials que avui no es volen “mullar” públicament, que no volen contrariar un govern clarament orientat en una direcció, ni es veuen amb forces per contrarestar o tan sols matisar visions simplificades i emocionals. Són silencis còmodes però perillosos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.