Política

Torredembarra, a la deriva

CiU reté l'alcaldia en mans de l'imputat Pere Font i s'enfronta a un ajuntament que encara és més ingovernable

L'exalcalde Daniel Masagué surt de la presó provisional sense pagar fiança

CiU no va obtenir cap vot en el ple, ni tan sols el del mateix Pere Font

Un nou viratge que torna a embolicar encara més la troca. L'Ajuntament de Torredembarra torna a no fer cas del guió previst per enèsima vegada després que l'operació contra la corrupció del 26 de juny passat fes saltar pels aires el govern i pràcticament la governabilitat del municipi. El ple ahir va escollir com a nou alcalde el número dos de CiU, Pere Font, també imputat per la mateixa causa que fins ahir mantenia empresonat el seu predecessor, Daniel Masagué, que tot just ahir va sortir en llibertat sense fiança i que havia dimitit dimecres passat. La federació va aconseguir retenir el càrrec després de presentar candidatura per sorpresa i que el socialista Enric Grangel, qui totes les apostes situaven al capdavant del consistori, no aconseguís els nou vots necessaris per a la majoria absoluta.

“No volem l'alcaldia”, va repetir múltiples vegades ahir Font, que juntament amb sis regidors més del govern que formaven CiU, el PP i GIT va ser detingut per la Guàrdia Civil a finals del mes passat. L'edil, en llibertat amb càrrecs i imputat per un delicte contra l'administració pública –la resta de detalls estan sota secret de sumari–, no va rebre de fet cap vot, ni tan sols els de la resta de regidors de CiU ni el seu propi. Grangel, per la seva banda, en va aconseguir set: els del PSC (3), ERC (1), el PP (1), l'Agrupació (1) i, de sorpresa, el de la regidora de CiU i militant d'Unió, Èlia Rodríguez. En no arribar a la majoria absoluta com a conseqüència de les abstencions clau de l'ABG i la no adscrita i ex-ERC Montse Gassull, la llei de règim local estableix que l'alcaldia s'atorga automàticament al candidat de la llista més votada, que en aquest cas era Font. L'edil va jurar el càrrec entre insults del públic i mentre molts dels assistents, inclosos gran part dels regidors, abandonaven la sala.

Alcalde fràgil

La presentació per sorpresa de la candidatura de Font es va justificar, des de CiU, com una fórmula de “protesta”. En aquest sentit, la federació va plantejar que retiraria el candidat si la resta de partits acceptaven que els edils imputats també entressin al nou govern si ho desitjaven, extrem que la resta de grups va rebutjar. El fet que els edils que havien apostat per l'abstenció –tot i que tots ells havien acceptat el preacord per a la moció de censura que finalment no es va arribar a presentar– no canviessin el vot va precipitar el resultat inesperat.

Minuts després del ple, Font afirmava que no descartava dimitir, tot i que intentaria buscar el “consens” per governar. “Ells encara em veuen amb les manilles posades”, va retreure a la resta de regidors del ple. La crispació, però, que va generar el ple ahir fa difícil que Font pugui avançar en una direcció d'acords amb la resta de grups.

La direcció de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), que havia estat informada i havia aprovat el moviment del grup municipal, va assegurar de fet en un comunicat que, un cop s'hagués confirmat una majoria de l'oposició per governar, es convocaria el ple per elegir un nou alcalde, prèvia renúncia, s'entén, de Font.

Un consens difícil

Si el consens és difícil des de l'alcaldia en mans de CiU i amb un suport extremament minoritari en el ple, per a l'oposició les coses també es compliquen després que la tensió d'ahir incrementés els recels entre l'oposició, amb una suma ideològica ja per si mateixa complexa. El fet que tant l'ABG com Gassull no canviessin el seu vot, tot i assegurar en els seus discursos que donarien suport a la tasca del govern de Grangel, va enrarir l'ambient entre els grups.

En sortir del ple, el candidat socialista va considerar que la moció de censura era altre cop l'única sortida, i Eduard Rovira, d'ERC, advertia que CiU podia aprofitar la situació per pactar amb altres forces “de dretes”, en referència al PP.

LES FRASES

Ens hi presentem com a protesta per la falta de voluntat de consens i pel judici polític fet
Pere Font
Alcalde de torredembarra
Vist el que ha passat avui, es fa molt difícil poder parlar d'alguna cosa amb aquest partit [CiU]
Enric Grangel
regidor del PSC
Si no volen acceptar una part mínima de la responsabilitat que tenen, anem malament
Eduard Rovira
Portaveu d'ERC
Ens abstenim per decisió de l'assemblea. Si fos per mi, ara votaria sí
Lluís Suñé
portaveu de l'alternativa baix gaià
Torredembarra acaba tenint sempre el que Torredembarra es mereix
Maria Dolors Toda
Portaveu de l'Agrupació Democràtica Torrenca

Llibertat amb càrrecs per al ja exalcalde

La vigília de la festa major del Quadre de Santa Rosalia, un dels actes centrals de la tradició popular torrenca, no va ser tan sols la data escollida per fer efectiu el relleu a l'alcaldia, sinó que també va ser la data escollida pel jutge per posar fi a un altre període: el de l'empresonament provisional del ja exalcalde, Daniel Masagué.

Tot i que fonts judicials no van fer cap aclariment sobre aquesta qüestió, fonts de la direcció central de CDC sí que van confirmar ahir als mitjans de comunicació que el titular del jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell havia ordenat la llibertat amb càrrecs, i sense fiança, de Masagué. L'exalcalde, imputat per un delicte contra l'administració pública, era a la presó des del 27 de juny, presumiblement pel risc de destrucció de proves que hauria suposat llavors la seva posada en llibertat. Des de feia dues setmanes, es trobava a la presó de Brians 1, a Sant Esteve Sesrovires, on el Departament de Justícia va realitzar el seu trasllat des del centre de Tarragona per raons de seguretat.

L'exalcalde va ser l'únic imputat en el cas, sota secret de sumari, que va ser enviat a la presó de manera provisional. A banda de sis regidors més, en el cas també estan imputats l'empresari torrenc Blas Niubó, la interventora municipal Esther Agulló i el conseller delegat de Teyco, Jordi Sumarroca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.