Economia

La pròrroga del ‘corralito' amenaça l'economia grega

Indústries com l'avícola pateixen la falta de subministres i la de l'oli no pot pagar els seus proveïdors perquè falta efectiu

El turisme resisteix però les reserves baixen fins a un 35%

Els ciutadans grecs –i també les empreses– tenen cada dia més problemes per aconseguir els diners que necessiten per al seu dia a dia. El país va encetar ahir la primera pròrroga del corralito que pateix des de fa nou dies amb el sistema bancari a punt de col·lapsar-se i amb l'economia tocada, ja que baixen les visites de turistes, les vendes minoristes s'enfonsen, hi ha problemes per pagar nòmines i falten subministraments bàsics per a l'activitat fabril. Indústries tan importants per a Grècia com la de l'oli d'oliva té ja greus problemes per pagar els seus proveïdors, ja que els abonaments s'han de fer en efectiu i l'efectiu comença a escassejar.

Les oficines bancàries continuen tancades i, per tant, segueixen havent-hi llargues cues per treure els 60 euros que es permet extreure diàriament dels caixers automàtics. Molts s'han saturat i ja no funcionen: Es calcula que un 20% dels 5.450 caixers estan fora de servei . La decisió del Banc Central Europeu (BCE) de no posar-ho fàcil i mantenir el límit dels crèdits que atorga als bancs grecs –fixat en 89.000 milions d'euros– ha posat l'aigua al coll al sistema financer. No només no ha flexibilitzat les condicions sinó que per intentar pressionar el govern grec, ara demana més garanties a canvi dels préstecs. La patronal financera, la Unió Grega de Bancs, ha reconegut que Grècia va encetar el cap de setmana amb només 1.000 milions disponibles per als ciutadans.

El turisme, un dels pilars del país, resisteix però el futur és incert. Segons l'Associació d'Empreses Gregues, encara que no hi ha cancel·lacions sí que baixen les reserves, fins a un 35%. Els hotels asseguren no tenir problemes d'abastiment i que podran “seguir funcionant amb els bancs tancats durant deu o quinze dies més”, però la indústria i el sector exportador està notant ja els efectes de les mesures d'urgència decretades.

Menys vendes

Els bitllets s'esgoten i, per exemple, ja hi ha problemes per pagar els proveïdors d'aliments frescos, que normalment es fa en efectiu. “El mercat fa front a dificultats enormes”, va alertar ahir a Efe Nikos Yeorgokostas, responsable d'estadística de la Confederació Nacional de Comerç i Empreses. “A excepció dels aliments i el gasoil –indica– el comerç minorista s'ha enfonsat un 70% i el volum de negoci de les botigues un 20%”. També es queixa que els tràmits per pagar proveïdors estrangers duren massa i hi ha molts productes bloquejats a les duanes.

El president de l'Associació Hel·lena d'Exportadors explica que “el control de capitals està afectant el pagament de personal, la producció i la distribució”. Hi ha indústries que tenen problemes d'abastiment, com l'avícola, que no té pateix escassetat d'animals ni d'ous però sí de material per empaquetar els seus productes. La patronal calcula que Grècia tindrà pèrdues setmanals de fins a 600 milions en importacions i 80 en exportacions.

LA XIFRA

20
per cent
dels 5.450 caixers automàtics del país s'han saturat i ja no funcionen, segons la patronal.

LA DATA

29.06.15
va entrar en vigor
el ‘corralito' grec, que comporta la limitació de capital i el tancament dels bancs.

Un de cada dos francesos vol el ‘Grèxit'

Un de cada dos francesos volen que Grècia surti de l'eurona (Grèxit), segons una enquesta feta per l'agència Odoxa. Després de la consulta, la xifra ha pujat, ja que fa un mes, ho preferien el 39%.

Varufakis traspassa la cartera a Tsakalotos

La nova tanda de negociacions amb l'Eurogrup ja està encapçalada per Euclidis Tsakalotos, que ahir va assumir la cartera grega de Finances en substitució del polèmic Yanis Varufakis.

Tsakalotos, fins ara viceministre d'Exteriors, va començar la seva nova feina acudint a una reunió on els companys de l'eurozona li van recriminar que no portés propostes per sortir de la crisi.

La falta d'acord castiga els mercats borsaris

Les borses estaven a l'expectativa però l'estancament de les negociacions, evident a l'hora de tancar els mercats, va ensorrar els principals índexs. L'Íbex-35 va perdre un 1,8%, en sintonia amb les reculades de la resta d'índexs europeus: París es depreciava un 2,3%, Frankfurt un 2% i Milà gairebé un 3%.

El selectiu espanyol es va quedar en els 10.346 punts, nivell mínim des de febrer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.