Economia

Tsipras promet un paquet de “reformes creïbles” però demana un acord “equilibrat”

El primer ministre grec lamenta que els diners del rescat han servit per “salvar els bancs” però no han arribat als ciutadans

El líder de Syriza apel·la a la “responsabilitat històrica” evitar la ruptura de la UE

El primer ministre de Grècia, Alexis Tsipras, ha fet una crida als socis comunitaris a arribar a un “acord equilibrat” que eviti una “ruptura històrica” .

En una intervenció aquest dimecres al Parlament Europeu a Estrasburg, Tsipras s'ha compromès a presentar “reformes creïbles” en els pròxims dies per convèncer els seus socis europeus, però ha apostat per un pacte “equilibrat”.

“Cal arribar a un acord que ens deixi veure la llum al final del túnel, amb reformes creïbles però que, al mateix temps, redistribueixi la càrrega als qui la puguin assumir”, ha apuntat.

El líder del govern grec ha confirmat que “en els propers dies es concretarà” el paquet de mesures que li exigeixen els seus creditors per estudiar la possibilitat d'un nou programa d'ajuda.

Les actuacions que assumirà el seu govern inclouran reformes per a la “redistribució del pes i de les càrregues” i per donar un “impuls al creixement”. Cosa que, en la seva opinió, servirà per donar cobertura a les necessitats financeres del país.

El seu govern, ha dit, vol “reformes de veritat” que canviïn “el funcionament del país, que trenquin amb l'antic sistema polític”. El primer ministre grec ha explicat que els anteriors governs del país van crear un “estat clientelista, van fomentar la corrupció i van reforçar els vincles amb les elits econòmiques”.

“Tenim un mandat clar i rotund del poble grec per canviar les mentalitats i propostes que han portat en orri la nostra economia, no pas per entrar en col·lisió amb Europa”, ha dit. I és que, segons ell, el seu país “ha estat un laboratori de proves de l'austeritat que ha fracassat”.

Tsipras ha assegurat que els grecs no volen ser una “càrrega addicional pel contribuent europeu” però ha denunciat que els diners del rescat van servir “per salvar els bancs grecs i europeus” i “mai van arribar als ciutadans”.

El cap de govern grec ha recordat que la història d'Europa “està marcada per conflictes, però que al final sempre s'aconsegueix arribar a terrenys d'entesa”. Per això, ha defensat “un acord honorable que eviti una ruptura històrica”. El polític grec demanat als seus col·legues europeus que s'adonin “del moment crític” actual i responguin, com ell ha dit que farà, “assumint la responsabilitat històrica” que tenen.

Els caps d'Estat i de Govern de l'eurozona li han donat de termini fins a aquest diumenge per arribar un acord i evitar “el pitjor escenari”, en paraules del president del Consell Europeu, Donald Tusk, que implica la sortida de Grècia de l'euro.

Tsipras ha estat rebut a l'Eurocambra tant amb aplaudiments com amb xiulets. Diversos eurodiputats, entre ells el líder de Podem, Pablo Iglesias, han rebut el primer ministre grec drets i amb aplaudiments a l'entrada de l'hemicicle.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.