Política

eleccions

El CIS és l’únic sondeig que dona la victòria al PSOE en la seva última enquesta abans del 23J

Els pronòstics encarregats per diferents mitjans de comunicació situen el bloc PP-Vox molt a prop de la majoria absoluta

L’enquesta flaix difosa avui pel Centre de Recerques Sociològiques (CIS) en l’últim dia en què es permeten difondre sondejos torna a donar vencedor al PSOE en les eleccions del 23J per 1,4 punts sobre el PP, i es manté així com l’únic mostreig que dona la victòria als socialistes.

El CIS atribueix al PSOE exactament el mateix avantatge que li concedia respecte al PP en el seu baròmetre de juliol, anterior a l’arrencada de la campanya electoral i del debat cara a cara entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo celebrat el 10 de juliol.

El nou mostreig, realitzat a partir de 8.798 entrevistes entre aquesta data i el 12 de juliol, apunta a un creixement simultani d’1,2 punts en el vot estimat dels dos principals partits, la qual cosa faria guanyador al PSOE amb el 32,2% dels sufragis, mentre el PP tindria el 30,8%.

En tercer lloc, repetiria Sumar, la coalició encapçalada per Yolanda Díaz, que perdria 0,6 punts respecte a l’últim baròmetre del CIS de començaments de juliol i es quedaria amb el 14,9%; en quarta posició se situaria Vox amb l’11,8% dels vots, una dècima més.

Per blocs també es repeteix l’esquema d’aquell baròmetre, ja que el més fort seria el conformat pels socialistes amb Sumar, fins a agrupar el 47,1% dels sufragis, enfront d’un 42,6% dels votants del PP i de Vox.

No obstant això, el bloc de la dreta s’hauria acostat una mica al de l’esquerra, perquè ara els separen 4,5 punts i en el baròmetre eren 5,2, degut principalment a la caiguda de Sumar i a la dècima recuperada per la formació de Santiago Abascal.

Presenta aquesta enquesta flaix un fort repunt d’ERC, pel fet que guanya quatre dècimes fins al 2,1% en vot estimat, en tant que Junts es reforça tres dècimes i aconsegueix l’1,4%.

Per contra, EH-Bildu es deixa una dècima, fins a l’1,1%, el PNB repeteix el seu 1,1%, la CUP també reprodueix la seva 0,6% i el BNG puja una dècima i se situa en el 0,9.

Altres sondejos

En canvi, segons una mitjana de les enquestes publicades avui, la suma dels escons que PP i Vox obtindran en les eleccions generals del pròxim 23 de juliol quedarà en 176 diputats, exactament la majoria absoluta en el Congrés.

En termes amplis, aquest mateix pronòstic s’ha mantingut, de mitjana, en els sondejos publicats al llarg de la campanya: majoria absoluta que no permetrà al PP massa folgança respecte a Vox en la formació de govern.

Pel que respecta a les enquestes encarregades pels mitjans de comunicació a empreses privades, la comparació entre les mitjanes assolides els dies 10 de juliol (inici de la campanya); 14 de juliol, dies després del debat entre Sánchez i Feijóo; i avui, últim dia permès per a publicar enquestes, mostra una foto bastant fixa.

En l’atribució d’escons sorgeixen algunes divergències entre les enquestadores, i poden apreciar-se dues línies de pronòstic.

D’una banda, Sigma Dos atribueix a la suma de PP i Vox un total de 176 escons, però adverteix que tot pot dependre d’uns pocs milers de vots; i 40dB, igual que GESOP, pronostica només 173 escons, tres per sota de la majoria absoluta, al bloc de la dreta.

L’altra línia de pronòstic és la mantinguda de manera estable durant la campanya per Gad3, que ha situat al PP per sobre dels 150 escons. Amb ella ha convergit en els seus últims sondejos NcReport, que avui li atorga 154 diputats al PP. La suma amb Vox llança una majoria absoluta folgada, amb 180 diputats, segons totes dues companyies.

Entre ambdues podem situar a IMOP Insight, que avui preveu 178 escons per a la suma de PP i Vox.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.