Política

Israel escala i ordena el setge absolut contra Gaza

Els portaveus de l’exèrcit israelià intenten oferir als israelians el missatge tranquil·litzador que tant necessiten. L’esperen des de fa quatre dies, en què els quibuts del sud d’Israel s’han convertit en un macabre camp de batalla després del major fracàs militar en la història de l’estat jueu. Daniel Hagari, portaveu de les forces armades, va fer saber ahir al país que la fi del malson pot estar una mica més a prop. Hagari va anunciar: “Les forces hem evacuat per complet totes les comunitats properes a la frontera amb Gaza.” Hi va afegir que ja no hi ha militants palestins infiltrant-se a territori israelià. Però la calma encara no és completa, i les autoritats israelianes han aconsellat a la ciutadania que acumuli tot allò necessari per subsistir durant almenys tres dies. El motiu: alguns combatents palestins podrien ser encara a l’interior del territori israelià.

Mentre els israelians esperen bones notícies, les dolentes no deixen d’arribar. L’alliberament de comunitats que havien caigut sota control dels homes armats de Hamas continua inflant el recompte de les víctimes mortals israelianes, que ja supera les 900. Les tropes israelianes van expulsar els palestins del quibuts de Beeri. Allà, equips de rescat com Zaka hi van trobar 108 cadàvers nous. Avui, en un altre dia de recerca entre els carrers i les cases de les ciutats recuperades, la xifra continuarà pujant.

“Que jo sàpiga, mai des de l’holocaust s’havien assassinat tants jueus en un sol dia”, lamentava ahir el president d’Israel, Issac Herzog. Segons el mateix govern israelià, un miler de combatents palestins s’haurien pogut infiltrar a Israel durant el dia de dissabte, i ho haurien fet a través d’un total de 80 punts de ruptura del mur que encercla Gaza. Es tracta del major fracàs militar en la història d’Israel, i Hamas el va preparar a consciència.

Segons fonts reservades indiquen al mitjà de comunicació Arab News, Hamas hauria estat preparant l’atac de dissabte des de dos anys enrere. L’estratègia hauria consistit a fer creure a Israel que el grup no estava preparat per entrar en una guerra oberta, i que estava més interessat a anar aconseguint incentius econòmics que milloressin la qualitat de vida dels ciutadans de la franja. La sensació entre els israelians és que dissabte, quan Israel celebrava la festivitat de Sucot, les autoritats encarregades de vigilar la Franja de Gaza devien patir un relaxament general. Algunes fonts anònimes fins i tot indiquen a Arab News que els militants de Hamas van recrear un quibuts a dins de Gaza per practicar la forma d’assaltar-lo.

La brutal ofensiva contra la Franja de Gaza va apuntar ahir contra múltiples edificis residencials, així com mesquites, camps de refugiats i escoles de l’ONU, on hi ha 137.000 palestins desplaçats, segons dades de l’organització. La xifra de víctimes mortals volta les 700 persones i s’espera que acabin sent moltes més. Ciutadans terroritzats des de l’enclavament asseguren a El Punt Avui que Israel bombardejava ahir edificis sense avisar prèviament els seus habitants, cosa que fa pensar que molts cossos encara no s’han trobat.

El ministre de Defensa israelià, Yoav Gallant, es mostrava ahir intractable amb Gaza. “He ordenat el setge absolut contra la franja de Gaza”, deia el líder israelià. “No hi haurà ni electricitat, ni menjar, ni combustible, ni res de res. Estem lluitant contra animals humans i hem d’actuar en conseqüència.” El secretari general de l’ONU, António Guterres, va cridar ahir a la fi de les hostilitats i a l’alliberament de tots els ostatges, però ara com ara aquest escenari sembla llunyà.

L’amenaça de Hamas

Els 130 israelians que estan captius a la Franja de Gaza estan en risc sota els bombardejos del seu propi govern. Abu Obeida, portaveu del braç armat de Hamas, va indicar ahir que “els bombardejos de l’ocupació durant les darreres hores han provocat la mort de quatre presoners enemics, així com el martiri dels qui els mantenien segrestats”. Hamas hi va afegir que executarà un israelià segrestat per cada edifici que Israel enderroqui sense previ avís.

“Qualsevol atac contra civils innocents sense avís previ serà respost, lamentablement, amb l’execució d’un dels captius sota la nostra custòdia, i ens veurem obligats a retransmetre aquesta execució”, va dir Abu Obeida, portaveu de les Brigades Qassam, braç armat de Hamas, segons Al-Jazeera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.