Política

conflicte bèl·lic al pròxim orient

Una comissió de l’ONU diu que hi ha “evidències clares” que Hamàs i Israel han comès “crims de guerra”

L’alt comissionat pels drets humans insisteix que el setge a Gaza és contrari al dret internacional

La comissió d’investigació de l’ONU que examina la situació als Territoris Palestins Ocupats considera que “ja hi ha evidències clares” que tant Hamàs com Israel han comès “crims de guerra” des de l’atac iniciat per les milícies palestines dissabte i la posterior resposta israeliana.

En un comunicat, la comissió apunta que ha estat recollint proves de crims de guerra des de dissabte i apunta que els atacs de Hamàs contra “civils desarmats són abominables i intolerables” i que l’atac i setge israelià a Gaza tindrà “un cost en vides de civils i suposa un càstig col·lectiu”. A més, l’alt comissionat de l’ONU pels Drets Humans, Volker Türk, ha recordat a Israel que el setge a Gaza és contrari al dret humanitari internacional.

“La comissió es compromet a investigar els esdeveniments actuals i identificar els responsables per les violacions del dret internacional de totes les parts, tant els qui cometen directament crims internacionals com els qui ocupen llocs de responsabilitat”, apunta la comissió d’investigació de l’ONU que examina la situació als Territoris Palestins Ocupats, que diu estar “profundament consternada per la creixent violència” i el nombre de morts.

“La comissió insta les forces de seguretat israelianes i els grups armats palestins a respectar estrictament el dret internacional humanitari i el dret internacional dels drets humans”, remarca.

L’OMS demana un corredor humanitari

El quart dia de conflicte, l’OMS també ha demanat obrir un corredor humanitari a la Franja de Gaza, bloquejada per un “setge complet” per part d’Israel. “Es necessita un corredor humanitari per fer arribar els subministraments mèdics essencials a la població”, ha dit un portaveu de l’organització.

Segons l’ONU, més de 1.500 persones han mort i unes 6.400 han resultat ferides des de l’esclat de la guerra entre Hamàs i Israel dissabte. Les autoritats israelianes han confirmat la mort d’unes 900 persones al país i de més de 2.600 ferits. Per part palestina s’han confirmat 760 morts i gairebé 4.000 ferits.

Just abans que se celebri la reunió extraordinària dels ministres d’Exteriors de la UE, el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, ha condemnat “tots els atacs contra civils” durant el conflicte. “Condemnem tots els atacs contra civils. Tots volen dir tots”, ha afirmat l’alt representant de la UE. Borrell ha dit també que Israel té dret a defensar-se, però respectant el dret humanitari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.