Política

Dimiteixen l'alcalde i la resta del govern a Torredembarra

CDC accepta la renúncia del batlle, en presó provisional, que també deixarà l'acta de regidor en els pròxims dies

Les dimissions deixen via lliure a la constitució d'un nou executiu local

Torredembarra queda formalment sense govern i s'obre el procés per a la constitució d'un nou executiu que redreci l'Ajuntament després de l'impacte de l'operació contra la corrupció de fa deu dies. La direcció de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) va comunicar ahir que accepta la dimissió –que es formalitzarà pròximament– presentada per l'alcalde, Daniel Masagué, la qual implica també la seva renúncia a les actes de regidor i de diputat provincial per tal de facilitar la governabilitat del municipi. Masagué està en presó provisional per un presumpte delicte contra l'administració pública des del 27 de juny.

De manera gairebé simultània, la resta de regidors de CiU que encara es mantenien en el govern –quatre d'ells també imputats– van formalitzar la seva sortida, malgrat que continuaran, ells sí, com a regidors. No obstant això, l'alcaldessa accidental, Francisca Felguera, haurà de continuar en el càrrec, per petició del secretari, fins que hi hagi un altre alcalde.

Negociacions obertes

La setmana passada tant el GIT com el PP ja havien abandonat el govern, i l'únic edil popular imputat, José Oviedo, va renunciar també a l'acta de regidor. En total, el jutge manté imputats, a més de l'alcalde, sis regidors (de CiU, el PP i el GIT), l'empresari Blas Niubó, la interventora municipal i el conseller delegat de Teyco, Jordi Sumarroca.

En aquest nou escenari, la federació nacionalista no aspira a continuar a l'alcaldia i, si és necessari, es quedarà a l'oposició per no entorpir un nou pacte de govern. El secretari d'organització de CDC, Josep Rull, va explicar que tant l'alcalde com els regidors volen defensar-se judicialment i, alhora, no interferir en les negociacions per a la constitució de l'executiu municipal.

Amb aquest anunci, la pilota és ara a la teulada dels tres partits d'esquerra a l'oposició: el PSC, ERC i l'ABG, que els últims dies ja haurien mantingut contactes informals en espera que es produïssin les dimissions. Entre ahir i avui els tres partits tenen previstes reunions internes, i s'espera que en les pròximes 48 hores es pugui produir una trobada formal ja amb un programa de mínims i noms de candidats a nou alcalde. De moment, un dels noms més ben situats seria el del cap de llista del PSC el 2011, Enric Grangel, que ja ha anunciat que acabarà la seva carrera política al final d'aquest mandat, fet que facilitaria el consens.

“Sóc optimista i crec que ens posarem d'acord. Hem d'evitar acabar en una gestora externa i actuar amb transparència i responsabilitat”, va afirmar Jordi Solé, portaveu del PSC. Com a fórmula de govern, l'ABG aposta per una mena de gestora local: “un govern de pocs membres amb poder, amb una comissió informativa on es consensuïn els temes entre els partits”, va detallar ahir Lluís Suñé. A més, des de l'oposició algunes veus, com ara Eduard Rovira (ERC), van lamentar que la majoria dels edils imputats no hagin deixat l'Ajuntament.

LA FRASE

Sóc optimista i crec que aquesta setmana pot haver-hi un acord. Hem de cercar un nou alcalde de consens
Jordi Solé
Portaveu del PSC a l'Ajuntament de Torredembarra


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.