Política

Presó sense fiança per a l'alcalde de Torredembarra

El jutge decreta presó provisional per al convergent Daniel Masagué després de prendre-li declaració

La resta de regidors i l'empresari local van sortir en llibertat amb càrrecs

Presó provisional i sense fiança per a l'alcalde de Torredembarra, Daniel Masagué (CiU), a qui el titular del jutjat d'instrucció numero 1 del Vendrell imputa delictes contra l'administració pública. Els altres sis regidors i l'empresari i local Blas Niubó van quedar en llibertat provisional imputats pel mateix càrrec després de declarar en el transcurs de la nit de dijous i ahir.

Segons fons del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la major implicació de l'alcalde en els delictes imputats (que el jutge no va voler concretar) han conduït a decidir el seu empresonament provisional.

Masagué va entrar al jutjat del Vendrell vora les nou de la nit, i hi va declarar prop d'una hora acompanyat de la seva advocada. Cap a dos quarts d'onze de la nit es va procedir al seu trasllat a la presó de Tarragona amb vehicle policial. L'alcalde ja havia estat dijous present durant les 14 hores d'escorcoll a l'ajuntament de la vila, així com al seu domicili.

La Guàrdia Civil investiga a Torredembarra una sèrie de presumptes delictes, entre els quals es trobaria la malversació de fons públic i el blanqueig de capital en casos com ara adjudicacions a dit o la creació d'una administració paral·lela a través de la consultoria Efial SL.

Hores abans de l'ordre de presó per a Masagué, el jutge havia pres declaració a l'empresari Blas Niubó, home de poder a l'ombra que algunes fonts situen a l'entorn de l'alcalde i que ahir va declinar fet cap tipus de declaració en sortir dels jutjats del Vendrell. Per la seva banda, la primera tinenta d'alcalde, Francesca Felguera (CiU), es va limitar a afirmar a la sortida de les dependències judicials la seva innocència. “Estic a disposició de la justícia”, va remarcar.

Els altres cinc detinguts ja van quedar en llibertat amb càrrecs entre la nit de dijous i ahir al matí. Dijous van passar a declarar Ignasi Duran (GIT), Santiago Ardèvol (CiU) i Èlia Rodríguez (CiU). Tots tres van poder tornar a casa seva aquella mateixa nit, però el jutge els va mantenir la imputació per un delicte contra l'administració pública.

Pels mateixos càrrecs van quedar imputats també els dos regidors que van passar a disposició judicial ahir al matí. D'una banda, el regidor del PP José Oviedo, que va declinar fer declaracions, i de l'altra, el regidor de CiU Pere Font. Font, que és l'únic detingut que no pertany actualment a la junta de govern (la va abandonar a finals de l'any passat), va confirmar als mitjans que s'havia negat a declarar davant del jutge. “Estic en estat de xoc, decebut, nerviós, enfadat i trist per la família, els amics i la gent del poble, perquè m'acusen d'un munt de coses que són de pel·lícula”, va dir a la sortida en declaracions recollides per ACN.

Cal recordar que, més enllà dels escorcolls a l'ajuntament i als domicilis dels detinguts, la Guàrdia Civil també va requisar informació a la seu barcelonina de l'empresa Teyco, constructora que ha fet diverses obres al municipi. Tot i que hi ha secret de sumari sobre el cas, la Consultora Efial SL i l'empresa Sorea també hi podrien estar implicades.

LA FRASE

Estic en estat de xoc, decebut i nerviós [...]. M'acusen d'un munt de coses que són de pel·lícula
Pere Font
regidro de CiU

Qui va ordenar les detencions?

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va remarcar ahir que el titular del jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell no havia estat qui havia ordenat les vuit detencions que es van fer efectives dijous a Torredembarra, i va subratllar que s'havien produït per iniciativa de la Guàrdia Civil dins d'una operació policial. Fonts del cos policial, per la seva banda, van reconèixer que la iniciativa de la investigació del cas s'estava duent a terme des de la Guàrdia Civil per decisió de la fiscalia del Vendrell, que és qui va rebre les denúncies inicials, i que en aquestes tasques hi tenia un paper important el cos de la Policia Judicial dedicat a la desarticulació de xarxes de corrupció. Tot i això, el cos policial sí que va requerir el permís judicial per tal de dur a terme l'operació de dijous passat, ja que l'ordre judicial és imprescindible per portar a terme els escorcolls. El mateix jutjat, de fet, ja feia mesos que havia obert diligències per les irregularitats denunciades, i fins i tot havia comunicat la imputació de la cap de contractació de l'Ajuntament de Torredembarra.

Un ajuntament de difícil governabilitat des de fa anys

L'operació policial i la imputació de l'alcalde i tots els membres de la junta de govern enfonsa encara més la imatge de la classe política torrenca, ja molt tocada després de quatre mandats erràtics en què cap dels governs que van iniciar la tasca després de les eleccions municipals ha estat capaç de sobreviure fins als següents comicis. Tot això, en un consistori en què és tradicional la fragmentació entre partits, i en què s'ha arribat a fer aliances de govern de fins a cinc partits diferents.

El mandat 1999-2003, l'alcalde de CiU, Santiago Segalà, va haver de dimitir i deixar el càrrec en mans de Miquel Àngel Lecha després de greus denúncies d'irregularitats. El mandat següent, Lecha va perdre el càrrec després que quedés en minoria i prosperés la moció de censura que va fer l'alcalde, el socialista Manuel Jiménez, que era qui, de fet, havia guanyat les eleccions. Al seu torn, Jiménez era foragitat del govern el mandat següent (2007-2011) en quedar també en minoria. El socialista va dimitir per evitar una moció de censura i va ser així com Daniel Masagué va accedir a l'alcaldia, amb el suport clau d'una trànsfuga socialista. Ara és Masagué qui previsiblement acabarà el mandat de forma sobtada, en aquest cas, però, per culpa de la seva imputació en un cas de presumpta corrupció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.